Vier digitale tools om kennis te toetsen

Digitaal kennis toetsen: efficiënt, maar ook fraudegevoelig. Je kunt best digitale tools inzetten om je cursisten te toetsen, zolang je maar weet wat je doet.

Toetsing is een cruciaal onderdeel van vrijwel elk leertraject. Vroeg of laat moeten de deelnemers aantonen dat ze de leerdoelen hebben behaald. Er bestaat een onderscheid tussen summatief en formatief toetsen. Voor een summatieve toets moeten deelnemers een voldoende scoren, zodat ze een vak halen of een certificaat krijgen. Een formatieve toets is bedoeld om het leren te bevorderen. 1 Zo’n toets hoeft lang niet altijd op locatie plaats te vinden. Met de juiste tools kun je ook digitaal kennis toetsen.

Digitaal kennis toetsen: vier gratis tools

Een van de voordelen van formatief toetsen is dat de toets aan minder strikte vereisten hoeft te voldoen. Het doel is namelijk niet om een waterdicht toetssysteem te ontwikkelen, maar om de betrokkenheid van deelnemers te stimuleren, het inzicht in de eigen ontwikkeling te vergroten en de leerstof geactiveerd te houden. Als trainer kun je digitaal kennis toetsen met vier gratis online tools: GoConqr, Google Forms, Socrative en Testmoz.

Tool 1: GoConqr

GoConqr is een online leerplatform waarmee je lesmateriaal kunt creëren, ontdekken en delen. Het platform biedt een veelheid aan mogelijkheden: je kunt onder meer mindmaps, flashcards en slides maken, maar ook quizzen ontwikkelen om digitaal kennis te toetsen. Een quiz kan bestaan uit verschillende vraagsoorten, zoals meerkeuzevragen en open vragen. Je kunt de quiz via een link delen met je studenten of cursisten om de quiz af te nemen. Helaas hebben de deelnemers een account nodig en moeten ze lid zijn van de groep waarin je de quiz hebt opgeslagen. Het is dus niet mogelijk om GoConqr spontaan te gebruiken.

Tool 2: Google Forms

Google Forms is een handige tool om quizzen mee te maken. Je kunt meerdere vraagsoorten toevoegen (waaronder open vragen, meerkeuzevragen en dropdown-vragen), je kunt afbeeldingen en video’s toevoegen en je kunt de quiz opmaken. Bovendien kun je de quiz opdelen in secties, zodat je verschillende onderwerpen kunt toetsen. Deel een link met de deelnemers, installeer een add-on om de toets te beoordelen en exporteer de antwoorden naar een Excel-sheet. Overigens heb je als quizmaker een Google-account nodig om met dit programma te werken. Als je alleen een Microsoft-account hebt, biedt Microsoft Forms een uitstekend alternatief.

Tool 3: Socrative

Een van de compleetste tools om quizzen te maken is Socrative. Met een gratis account kun je de belangrijkste functionaliteiten gebruiken: je kunt quizzen ontwikkelen, importeren en afnemen. Je kunt kiezen uit drie vraagtypen: open vragen, meerkeuzevragen en goed/fout-vragen. Zodra je de quiz hebt aangezet, hebben de deelnemers alleen een inlogcode nodig om de quiz te maken. Je kunt de quiz op verschillende manieren afnemen, bijvoorbeeld op de snelheid die jij als docent of trainer bepaalt of op de snelheid van de deelnemers zelf. Ook kun je de resultaten exporteren naar een Excelsheet. Het is de uitgelezen tool om interactie te creëren en de kennis van studenten en cursisten te testen.

Tool 4: Testmoz

Testmoz is een effectieve tool om digitaal kennis te toetsen. Je kunt kiezen voor verschillende soorten vragen, zoals open vragen, meerkeuzevragen en sleepvragen. Als je een quiz hebt gemaakt kun je de link naar de deelnemers sturen, die hun naam moeten invullen om de toets te maken. Je kunt de instellingen zo aanpassen dat ze de resultaten per vraag direct na afloop te zien krijgen. Als docent of trainer kun je de quiz nakijken en punten toekennen. Het is dus zelfs mogelijk om formatieve toetsen af te nemen met een summatief randje. De mogelijkheden met een gratis account zijn overigens beperkt tot één quiz. Let erop dat je de link en het wachtwoord bewaart, want die gegevens worden nergens anders opgeslagen.

Lukt het jou om digitaal kennis te toetsen?

Digitaal kennis toetsen is een handige manier om deelnemers betrokken te houden bij colleges, trainingen of andere educatieve sessies. Met deze vier gratis tools staat niets je in de weg om ervoor te zorgen dat je kennis blijft hangen.

Bronnen

  1. Brinke D.J. en Sluijsmans D. (2017). ‘Formatief toetsen‘, Toetsen in het hoger onderwijs, geraadpleegd op 9 augustus 2021. ↩︎

TAGS

Ontwikkel je didactische vaardigheden

Wij zijn Centrum voor Didactiek. Wij helpen jou als professional je didactische vaardigheden verbeteren. Dat doen we in de vorm van training en coaching. Verder delen we kennis over alles wat te maken heeft met didactiek.

Ontwikkel je didactische vaardigheden

Wij zijn Centrum voor Didactiek. Wij helpen jou als professional je didactische vaardigheden verbeteren. Dat doen we in de vorm van training en coaching. Verder delen we kennis over alles wat te maken heeft met didactiek.

×