Educatie beperkt zich al lang niet meer tot traditionele onderwijsinstellingen. Inmiddels hebben organisaties in elke denkbare sector kennisoverdracht opgenomen in hun businessmodel. Als vakspecialist moet je in staat zijn jezelf daartoe te verhouden. Met onze didactische coaching helpen we jou en je team om jullie kennis effectief over te dragen op anderen.

Je ontvangt altijd binnen 24 uur een reactie.

Didactische coaching op maat

In ons informatietijdperk ontwikkelen veel organisaties zich tot verkapte kennisinstituten. Ze willen zich niet meer alleen onderscheiden met producten of diensten, maar ook met de unieke kennis die ze in huis hebben. Ze moeten dus slim omgaan met de expertise waar ze over beschikken.

In die context kun je als vakspecialist een sleutelrol vervullen. Je doet in allerlei omstandigheden een beroep op je kennis en ervaring: als je besluiten neemt met verstrekkende gevolgen, als je de business adviseert en als je jouw expertise overbrengt op anderen. Dat laatste vereist een stevige didactische basis.

Bovendien is de manier waarop we kennis overdragen voortdurend in ontwikkeling. Kennisoverdracht beperkt zich allang niet meer tot een trainer die als alwetende kennisbron voor de groep staat. Kennisclips, e-learnings en leergierige AI-modellen: er is een scala aan mogelijkheden die allemaal om specifieke vaardigheden vragen.

Wij helpen jou en je team om deze vaardigheden te ontwikkelen. Dat doen we door een-op-eencoaching en ontwerpsessies in teamverband.

Behoefte aan training of coaching? Bel +31850601355.

Didactische coaching voor jou of je team

Centrum voor Didactiek verzorgt twee soorten coaching: we coachen individuele trainers en we begeleiden teams bij het ontwerp van het curriculum, van specifieke cursussen en van zelfs afzonderlijke sessies.

We begeleiden jou en je collega’s terwijl jullie je trainingen naar een hoger niveau brengen. Hierbij brengen we onze maatwerkgarantie in praktijk: we snijden onze coaching gegarandeerd toe op jouw behoeften en die van je collega’s.

Probeer jij een verdiepingsslag te maken als trainer? Wil je aan de slag met een cursus waar je jezelf niet senang bij voelt? Of ben je op zoek naar iemand om mee te sparren over je ervaringen met groepen en cursisten? Met onze individuele coaching kunnen we je helpen de volgende stap te zetten.
Tijdens onze intensieve didactische ontwerpsessies gaan jullie als team aan de slag met het curriculum of een afzonderlijke training. Eerst analyseren en evalueren we wat er ligt. Daarna passen we didactische modellen en best practices toe om concrete verbeteringen aan te brengen. Het resultaat is een krachtiger, effectiever onderwijsaanbod waar jouw team direct de vruchten van plukt in de praktijk.

Is didactische coaching wat je zoekt?

Als je jouw didactische vaardigheden wilt aanscherpen, kun je samen met andere vakspecialisten een didactische training volgen. Het voordeel hiervan is de interactie met gelijkgestemden en de breedte van de feedback die je ontvangt.

Echter, het nadeel van zo’n training is dat je weinig mogelijkheden hebt om dieper in te gaan op persoonlijke ontwikkelingspunten of op specifieke sessies die niet lekker lopen.

Vooral als je al enige ervaring hebt in het overbrengen van kennis, is een algemene groepstraining minder waardevol. In zo’n geval kan individuele coaching of een ontwerpsessie een effectievere optie zijn. Je gaat dan aan de slag met zaken waar jij of je team in de praktijk tegenaanlopen.

Drie uitgangspunten voor didactische coaching

Hieronder vind je drie uitgangspunten waarop onze didactische coaching gebaseerd is.

1. Analyseer je eigen training

Voordat je effectief met jezelf of met een sessie aan de slag kan, is het essentieel je eigen trainingsstijl en -methoden te begrijpen. Reflecteer op hoe je een cursus opbouwt, hoe je interactie maakt de cursisten hebt en op welke momenten je het meest effectief bent. Dit inzicht vormt de basis om jezelf te verbeteren en waar nodig de stof aan te passen.

2. GA TERUG NAAR DE BASIS

Heroverweeg fundamentele principes die je hebt toegepast. Je trainingen moeten opgebouwd zijn rond duidelijke, eenduidige leerdoelen. Houd daarbij ook rekening met verschillende niveaus en leerstijlen. Misschien is het nodig je aanpak aan te passen, zodat je makkelijker tegemoet kunt komen aan de behoeften van individuele cursisten.

3. MAAK DOELBEWUSTE KEUZES

Als trainer moet je doelbewuste keuzes maken – zowel tijdens de voorbereiding als tijdens de sessie. Bepaal van tevoren welke didactische methoden en technieken het beste aansluiten bij de leerdoelen en de groep die je gaat trainen. Dat helpt je een klimaat te scheppen waarin zowel jij als je cursisten optimaal kunnen groeien.

Aan welke didactische coaching heb jij behoefte?

Hebben jij en je team behoefte aan intensieve begeleiding? Je kunt deze drie uitgangspunten toepassen om de eerste stap te zetten. Centrum voor Didactiek beschikt over de expertise om de rest van het proces te begeleiden. Neem telefonisch of per e-mail contact met ons op om te bespreken wat we voor jullie kunnen betekenen. Wij reageren altijd binnen 24 uur.

Hebben je collega’s ook behoefte aan didactische bijscholing? Kijk eens naar onze basiscursus, verdiepingscursus of specialisatiecursus.

×