Bel ons:
Voor veel vakspecialisten is trainen een waardevolle vaardigheid. Wil jij je kennis en expertise effectiever overdragen aan anderen? Wij ondersteunen jou en je collega’s daarbij met onze didactische trainingen.

Je ontvangt altijd binnen 24 uur een reactie.

Didactische trainingen voor professionals

We leven in een kennisgedreven tijdperk. Als moderne professional is het dan ook waardevol om je deskundigheid effectief over te kunnen dragen. Dat is geen vanzelfsprekendheid. Het feit dat je inhoudelijk expert bent, betekent niet automatisch dat je in staat bent anderen je kennis bij te brengen.

Hoe zorg je ervoor dat jouw deelnemers geïnteresseerd en geactiveerd blijven, de stof doorgronden en toepassen in de praktijk? Hoe ga je om met verschillende leerstijlen en niveaus binnen een groep? Hoe meet je de effectiviteit van je training?

Of je nu een workshop leidt, een cursus geeft of een masterclass verzorgt: didactische vaardigheden zijn van essentieel belang. Er zijn talloze methoden en technieken die je kunt inzetten om je effectiviteit als trainer te vergroten, zodat je een maximale leeropbrengst bereikt met je sessies.

Investeren in je didactische kwaliteiten is dus van grote waarde. Of je nu net begint als trainer of al jaren ervaring hebt: met onze didactische trainingen kunnen we je helpen om de volgende stap te zetten.

Didactische trainingen: ons aanbod​

Onze didactische trainingen bestaan uit twee of vier dagdelen. We hebben niet alleen kennis in huis over didactiek, maar ook over onderwerpen zoals educatieve storytelling, digitale tools en profileringsvraagstukken.

Overigens hanteren we een maatwerkgarantie: we stemmen ons aanbod graag af op jou en je team. Sluit geen van onze cursussen precies aan op jullie behoeften? Neem contact met ons op voor een offerte op maat.

Om als vakspecialist kennis over te brengen, moet je over een stevige didactische basis beschikken. Tijdens deze cursus leren jij en je collega’s effectief te trainen.
Als bevlogen trainer wil je tot grotere hoogtes stijgen. Tijdens deze cursus geven jij en je collega’s jullie didactische vaardigheden een positieve impuls.
Er zijn talloze technieken en vaardigheden om jezelf als trainer te onderscheiden van je vakgenoten. Tijdens deze cursus ga jij jezelf specialiseren in een specifieke skill.

Gratis kennis over didactiek

Hoewel trainen misschien geen kernactiviteit is, kan het bijzonder waardevol zijn als vakspecialist je didactische vaardigheden te ontwikkelen. Als je in staat bent je expertise begrijpelijk en praktisch toepasbaar te maken voor anderen, draag je niet alleen bij aan het kennisbehoud in je organisatie, maar onderscheid je jezelf ook van van andere experts.

Om effectief te trainen moet je de stof beheersen en helder over kunnen brengen. Met de juiste didactische technieken en strategieën kun je een boeiende, waardevolle leerervaring creëren voor je deelnemers. Daarbij is het van belang om planmatig te werk te gaan, zodat je de tijd goed besteedt en een optimaal resultaat bereikt.

Drie adviezen over professionele didactiek

Hieronder vind je drie praktische adviezen over professionele didactiek.

1. Denk vanuit de leerdoelen

Begin met het einde in gedachten. Wat moeten de deelnemers aan het einde van je sessie weten, kunnen of begrijpen? Heldere leerdoelen vormen de basis voor een effectieve sessie – zeker als je met volwassenen te maken hebt. Daarbaast helpen leerdoelen je een lesplan op te stellen en de voortgang te meten. Door vanuit de leerdoelen te denken, zorg je er bovendien voor dat elke activiteit, iedere discussie en al het materiaal bijdraagt aan het eindresultaat.

2. Activeer de deelnemers

Kennis beklijft pas als je het in de praktijk brengt. Betrek je deelnemers dus bij de inhoud van je sessie. Laat ze bijvoorbeeld rollenspellen doen, groepsdiscussies voeren of case studies analyseren. Deze actieve houding helpt ze niet alleen de stof beter te begrijpen, maar is ook bevorderlijk voor het groepsproces.

3. Neem de groep bij de hand

Tijdens een sessie doorloopt de groep een leerproces. Daarbij vervul je als trainer of docent een gidsrol. Je moet de groep leiden en structuur bieden. Wees dus transparant over de opbouw van de sessie en wat er van de deelnemers wordt verwacht. Het is ook belangrijk regelmatig feedback te geven en te ontvangen, zodat je de sessies kunt aanpassen aan de behoeften van de groep. Een goede leiding biedt de deelnemers veiligheid en maakt het makkelijker voor ze om zich open te stellen, actief deel te nemen en van elkaar te leren.

Didactische trainingen: hoe kunnen wij jullie helpen?

Willen jij en je collega’s je didactische vaardigheden verder ontwikkelen? Deze adviezen over professionele didactiek zijn een goed beginpunt. Het vereist echter tijd en inspanning om je eigen stijl te ontwikkelen en nieuwe methoden eigen te maken. Centrum voor Didactiek kan jullie hierbij ondersteunen. Neem telefonisch of per e-mail contact met ons op om te bespreken wat we voor jullie kunnen betekenen. Wij reageren altijd binnen 24 uur.

Behoefte aan nog meer maatwerk? Kijk eens naar onze didactische coaching voor individuele professionals of groepen.

×