Om als vakspecialist kennis over te brengen, moet je over een stevige didactische basis beschikken. Tijdens deze cursus leren jij en je collega’s effectief te trainen.

Effectief trainen als vakspecialist

Geef je weleens een training, workshop of cursus? Dan weet je ongetwijfeld hoe moeilijk dat is. Je moet de inhoud afstemmen op je doelgroep, helder kunnen uitleggen en weten hoe je de cursisten activeert. Daarnaast moet je kunnen variëren met werkvormen en om kunnen gaan met groepsdynamica. Het kan een hels karwei zijn om met al die aspecten tegelijkertijd rekening te houden terwijl je voor een groep staat.

Effectief trainen is een vak. Om als vakspecialist je kennis over te brengen op anderen, moet je dan ook over een stevige didactische basis beschikken. Dat stelt je niet alleen in staat de cursisten te helpen het gewenste resultaat te bereiken, maar zorgt er ook voor dat je zelf plezier schept in de trainingen die je verzorgt.

Effectief Trainen: drie adviezen

Hieronder geven wij je drie adviezen om effectief te trainen.

Advies 1: denk vanuit de cursist

Het is verleidelijk om een training op te bouwen rondom wat je weet. Dat is onverstandig: de training draait immers niet om jouw kennis, maar om wat de cursisten leren. Plaats jezelf dus in hun schoenen. Over welke voorkennis beschikken ze? Wat hopen ze te bereiken? Wat hebben ze daarvoor nodig? Door je training vanuit hun perspectief te benaderen, kun je de stof en het tempo afstemmen op hun behoeften.

Advies 2: maak een realistische opzet

Een goede opzet is de ruggengraat van elke training. Plan de sessie dus zorgvuldig. Zorg ervoor dat je doelstellingen helder en haalbaar zijn. Focus niet alleen op de stof, maar bouw ook ruimte in voor interactie, vragen en onverwachte momenten. Een realistische opzet helpt je om jezelf flexibel op te stellen terwijl je toch de controle behoudt.

Advies 3: creëer een groepsgevoel

Een positieve groepsdynamiek kan het succes van je training bevorderen. Creëer daarom een veilige, open sfeer waarin cursisten zich comfortabel voelen om mee te doen en van elkaar te leren. Je kunt daarvoor verschillende werkvormen inzetten, zoals plenaire activiteiten, groepsdiscussies en samenwerkingsopdrachten.

Effectief Trainen: hoe kunnen we jou helpen?

Willen jij en je collega’s specialistische kennis en expertise overbrengen op anderen? De bovenstaande drie adviezen helpen je op weg. Er is echter oefening voor nodig om effectief te leren trainen. Centrum voor Didactiek kan jullie daarbij helpen. Neem telefonisch of per e-mail contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij reageren altijd binnen 24 uur.

Wil je verder de diepte in? Kijk eens naar onze verdiepingscursusspecialisatiecursus of didactische coaching.

×