Er zijn talloze technieken en vaardigheden om jezelf als trainer te onderscheiden van je vakgenoten. Tijdens deze cursus ga jij jezelf specialiseren in een specifieke skill.

Jezelf specialiseren om jezelf te onderscheiden

Hoe ervaren je ook bent: als trainer kun je jezelf altijd verder ontwikkelen en specialiseren. Er zijn talloze manieren om jezelf te onderscheiden, geavanceerde technieken toe te passen en de leerervaring van cursisten te verrijken. Als je het vak serieus neemt, blijf je continu je grenzen verleggen en nieuwe dimensies verkennen van didactiek, kennisoverdracht en groepsdynamica.

Door jezelf te specialiseren kun je jezelf ontpoppen tot een ware thought leader op het vlak van professionele training. Deze cursus gaat dan ook een stap verder dan normale didactische trainingen; de verschillende modules bieden je de kans om jezelf dusdanig te specialiseren dat je niet alleen effectiever gaat trainen, maar simpelweg boven je vakgenoten uitspringt.

Jezelf specialiseren als trainer: vier suggesties

Hieronder doen wij vier suggesties om jezelf te specialiseren als trainer.

Suggestie 1: breid je werkvormenrepertoire uit

Til je trainingen naar een hoger niveau met een grote variatie aan werkvormen. Als je al regelmatig met groepen werkt, heb je met een uitgebreid repertoire aan werkvormen een machtig wapen in handen. Je kunt dan ter plekke de vorm van je training afstemmen op de behoefte van de cursisten.

Suggestie 2: leer de kunst van storytelling

Storytelling is een krachtige tool in het trainingsvak – zeker omdat verhalen in een educatieve context allerlei positieve effecten kunnen hebben. Vooral als je geen geboren verhalenverteller bent, kan het een verstandige keuze te zijn om verhaaltechnieken onder de knie te krijgen. Dat stelt je in staat om de stof via verhalen te verbinden met de belevingswereld van je cursisten, waardoor de inhoud tot levend komt en beter blijft hangen.

Suggestie 3: verdiep jezelf in groepsdynamica

Een geroutineerde trainer weet hoe je groepen aan moet sturen, hoe je een groepsgevoel laat ontstaan en hoe je dit proces ten volste benut. Door jezelf te verdiepen in de theorieën achter groepsdynamica, leer je hoe je nog makkelijker een positieve dynamiek kunt creëren en behouden – in vrijwel elke trainingssituatie.

Suggestie 4: train jezelf in Artifical Intelligence

Artificial intelligence (AI) heeft zijn intrede gedaan en gaat niet meer weg. Hoewel sommigen deze ontwikkeling als bedreigend ervaren, kan AI je behoorlijk veel vuil werk uit handen nemen waardoor je jezelf kunt concentreren op datgene waar je in uitblinkt: goede trainingen geven op maat. Verdiep je dus in hoe AI en andere technologische hulpmiddelen je trainingen effectiever, persoonlijker en minder arbeidsintensief kunnen maken.

Jezelf specialiseren: hoe kunnen we jou helpen?

Wil jij jezelf als trainer specialiseren? De bovenstaande vier suggesties kunnen je inspireren om een keuze te maken. Die inspiratie is niet voldoende; er is training voor nodig om jezelf tot specialist te ontwikkelen. Centrum voor Didactiek kan je daarbij helpen. Neem telefonisch of per e-mail contact om de mogelijkheden te bespreken. Wij reageren altijd binnen 24 uur.

Behoefte aan nog meer maatwerk? Kijk eens naar onze didactische coaching voor individuele professionals of groepen.

×