Als bevlogen trainer wil je voortdurend tot grotere hoogtes stijgen. Tijdens deze cursus geven jij en je collega’s jullie didactische vaardigheden een positieve impuls.

Bevorder je didactische vaardigheden als trainer

Als je regelmatig trainingen, workshops of cursussen verzorgt, weet je hoe complex het kan zijn om dat effectief te doen. Trainen is meer dan kennis overbrengen; je moet de materie afstemmen op de behoeften van je doelgroep, je moet interactie kunnen creëren en kunnen omgaan met groepsdynamiek.

Om als gevorderde trainer je didactische vaardigheden aan te scherpen, moet je reflecteren op de trainingen die je geeft. Je beschikt al over een didactische basis en dus is de vraag hoe je die kunt verstevigen. Daarna kun je terug naar de tekentafel, zodat je nog bewustere keuzes kunt maken en je aanpak kunt verfijnen. Zo maak je de trainingen niet alleen effectiever, maar beleef je er waarschijnlijk ook meer plezier aan.

Didactische vaardigheden bevorderen: drie praktische tips

Hieronder geven wij je drie tips om je didactische vaardigheden te bevorderen.

Tip 1: neem je sessies grondig onder de loep

Sta stil bij elke training die je geeft. Reflecteer op je methoden, de reacties van deelnemers en de leeruitkomsten. Wat ging goed? Waar is ruimte voor verbetering? Analyseer je aanpak kritisch en wees niet bang om jezelf op fouten te betrappen; die helpen je juist om de volgende keer bewuster met vergelijkbare situaties om te gaan.

Tip 2: breng variatie aan in je werkwijze

Hoe prettig het ook kan zijn om je sessies op de automatische piloot af te draaien: je geeft effectievere trainingen door te variëren in je werkwijze. Durf dus af te wijken van je standaardroutine. Experimenteer met nieuwe methoden om de stof tot leven te brengen en introduceer af en toe een nieuwe werkvorm.

Tip 3: werk nauw samen met collega-trainers

Samen kom je tot inzichten die je alleen nooit zou opdoen. Wissel daarom regelmatig ervaringen uit met collega-trainers. Bespreek moeilijke situaties, observeer elkaar en geef constructieve feedback. Zo stel je jezelf open voor nieuwe perspectieven, waardoor je didactische vaardigheden een positieve impuls kunnen krijgen.

Didactische vaardigheden: hoe kunnen we jou helpen?

Willen jij en je collega’s jullie didactische vaardigheden naar een hoger niveau tillen? De bovenstaande drie tips helpen je op weg. Het vergt echter training om de juiste patronen te laten inslijten. Centrum voor Didactiek kan jullie daarbij helpen. Neem telefonisch of per e-mail contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij reageren altijd binnen 24 uur.

Wil je nog verder de diepte in? Kijk eens naar onze specialisatiecursus of didactische coaching voor individuele professionals of groepen.

×