Onder begeleiding van onze experts ontwerp je met collega’s een strak trainingsprogramma. Bekijk de prijslijst hier.

Didactische teamcoaching op maat

Ben je op zoek naar een manier om samen met je team jullie trainingsprogramma’s te optimaliseren? Willen jullie een bestaande cursus verfijnen of een nieuwe training volledig van de grond af opbouwen? Onze didactische ontwerpsessie biedt de uitkomst.

De sessies zijn toegespitst op jullie collectieve en individuele behoeften, of het nu gaat om de integratie van werkvormen, de aanscherping van de leerdoelen of de versterking van de samenhang binnen het curriculum.

Een van onze specialisten neemt samen met jullie het bestaande programma onder de loep. We bediscussiëren de bestaande opvattingen over leren, ontwikkelen en didactiek en we gaan in op de vraag wat een training effectief maakt. Vervolgens ontwikkelen we het nieuwe programma.

Het resultaat is een reeks trainingsprogramma’s die net zo verrijkend zijn voor de trainers als voor de deelnemers, met langdurige voordelen voor de hele organisatie.

Inspiratiesessie

Zet de eerste stap naar een krachtig programma
1250,- ex. btw
 • Ervaren didacticus
 • Sessie van 1 dagdeel
 • Incompany of op locatie
 • Neuzen dezelfde kant op
 • Didactische principes
 • Uitgewerkt programma

Ontwerptraject

Werk een volledig programma uit
5000,- ex. btw
 • Ervaren didacticus
 • 4 sessies van 1 dagdeel
 • Incompany of op locatie
 • Neuzen dezelfde kant op
 • Didactische principes
 • Uitgewerkt programma

SNELKOOKSESSIE

Genereer en werk ideeën uit tot krachtige pitch
2500,- ex. btw
 • Ervaren didacticus
 • 1 sessie van 1 dag
 • Incompany of op locatie
 • Neuzen dezelfde kant op
 • Didactische principes
 • Uitgewerkt programma

Een ontwerpsessie om eenheid te creëren

Trainers zijn vaak geneigd hun eigen pad te volgen. Ze richten hun sessies in op een manier die goed voor ze voelt. Als ze die vrijheid niet hebben, vinden ze het lastig om de training op een authentieke manier te verzorgen. Hoe begrijpelijk dat ook is: een curriculum gedijt bij eenheid. De cursus moet samenhang vertonen, de trainingen moeten op elkaar aansluiten en de trainers moeten van elkaar weten wat ze doen, zodat verschillende groepen dezelfde kwaliteit kunnen verwachten.

Een ontwerpsessie kan helpen om deze eenheid te creëren. Tijdens de sessies krijgt iedereen de ruimte om zijn of haar persoonlijke voorkeuren uit te spreken, op basis waarvan het team doelgerichte keuzes kan maken die het programma ten goede komen. Dat leidt niet alleen tot betere trainingen, maar kan er ook voor zorgen dat je jezelf als team verenigd voelt in je aanpak en visie.

Deze sessies zijn dan ook niet alleen een kans om als team te groeien, maar ook om een sterke, gedeelde visie op didactiek te ontwikkelen waarin de kwaliteiten van iedere trainer tot hun recht komen.

Vier tips voor een vruchtbare ontwerpsessie

Hieronder vind je vier tips om een vruchtbare ontwerpsessie te doorlopen.

Tip 1: begin bij de persoonlijke voorkeuren

Elk teamlid heeft unieke ervaringen en voorkeuren. Breng deze aan het begin van de sessie in kaart. Dat helpt om te begrijpen hoe iedereen zich tot de trainingen verhoudt, wat de verschillen zijn en waar de kansen liggen. Het zorgt er ook voor dat iedereen zich gezien en gehoord voelt.

Tip 2: analyseer het bestaande programma

Neem het huidige curriculum of de huidige trainingen onder de loep. Wat werkt goed en wat kan beter? Door grondig te analyseren, identificeren jullie de sterke punten om op voort te bouwen en krijgen jullie zicht op de onderdelen die voor verbetering vatbaar zijn. Deze analyse vormt de basis voor jullie nieuwe ontwerp.

Tip 3: bespreek cruciale didactische principes

Als team moeten jullie het eens zijn over de didactische principes die jullie willen hanteren. Dit gaat over uiteenlopende zaken, zoals de rol van de trainer, het belang van interactie en de manier waarop je feedback geeft. Door deze principes samen vast te stellen, zorgen jullie voor een herkenbaar trainingsprogramma dat iedereen op een vergelijkbare manier kan verzorgen.

Tip 4: bouw het nieuwe programma samen op

Met de inzichten uit de vorige stappen zijn jullie klaar om samen het nieuwe programma op te bouwen. Zorg ervoor dat iedereen betrokken is bij het proces. Als je een grote groep hebt, maak je subgroepen. Is er een kleine groep? Dan werk je vanaf het begin tot het eind intensief samen. Zo creëren jullie een programma dat niet alleen didactisch sterk is, maar ook breed gedragen wordt door het hele team. Een resultaat om trots op te zijn.

Didactische ontwerpsessie: hoe kunnen we jou helpen?

Wil jij met je team een didactische ontwerpsessie bijwonen? Met de bovenstaande tips kun je jezelf daarop voorbereiden. Centrum voor Didactiek heeft de kwaliteiten in huis om de sessie inhoudelijk vorm te geven. Neem telefonisch of per e-mail contact met ons op om te bespreken wat we voor jou kunnen betekenen. Wij reageren altijd binnen 24 uur.

Hebben je collega’s ook behoefte aan didactische bijscholing? Kijk eens naar onze basiscursus, verdiepingscursus of specialisatiecursus.

×